Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Czeski import żywności z Polski

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Benedykt Kotkiewicz | 2016-01-20 11:39:48
import, eksport, czechy, wzrost importu, eksport do czech, udział w eksporcie

Według wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu żywności z Polski w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r., w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, wzrosła o 21,8% i wyniosła 1 068,8 mln EUR. Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miała w tym okresie kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (24,0%), mięso i wyroby mięsne (22,9%), wyroby mleczne i jaja (14,2%), zboża i wyroby ze zbóż (10,8%), warzywa i owoce (10,0%) oraz pozostałe wyroby jadalne i przyprawy (8,4%). Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,5%), cukier, wyroby z cukru i miodu (2,4%) oraz ryby (2,5%).


Największy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do pierwszych jedenastu miesięcy roku poprzedniego - odnotowano w przypadku kawy, herbaty, kakao i wyrobów z nich (o 126,4%) oraz mięsa i wyrobów mięsnych (o 17,3%).
WPHI Praga, styczeń 2016
10
Największe spadki wartości importu odnotowano w przypadku cukru i wyrobów z cukru i miodu (o 4,0%) oraz wyrobów mlecznych i jaj (o 1,1%). W czeskim imporcie kawy, herbaty, kakao i wyroby z nich, wartośd importu kawy była wyższa o 173,6%, a czekolady o 69,5% (produkty te generują, odpowiednio, ponad 70% i 24% wartości całej kategorii). W imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski odnotowano wzrost w imporcie mięsa drobiowego (o 21,4% - dzięki czemu pozycja ta umocniła się jako najważniejszy importowany rodzaj produktu mięsnego, stanowiąc 39% tej kategorii) oraz wieprzowego (o 16,7%), a spadek w imporcie mięsa wołowego (o 2,3%). W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie jaj (o 32,2%) oraz mleka i śmietany (o 7,0%), zaś spadek w imporcie serów i twarogów (o 12,3%) oraz masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 0,3%). Pomimo spadku, sery i twarogi pozostały najważniejszym importowanym z Polski wyrobem mlecznym (44% tej kategorii).
 

Źródło: WPHI w Pradze