Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Marka regionalna

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Benedykt Kotkiewicz | 2016-02-02 16:28:50
kujawsko-pomorskie, certyfikaty, marka

Ze względu na potrzebę promocji lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych oraz chęć zwrócenia uwagi konsumentów na żywność wysokiej jakości województwo kujawsko-pomorskie przystąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

To inicjatywa, której celem jest zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych charakterystycznych dla poszczególnych regionów Starego Kontynentu oraz stymulowanie turystyki kulinarnej. Sieć ma własne logo: na niebieskim tle widoczna jest biała czapka kucharza z nożem i widelcem po bokach, u góry znajduje się napis „Dziedzictwo Kulinarne”, a na dole nazwa członkowskiego regionu. Produkty oznaczone tym znakiem to żywność lokalnego pochodzenia, przyczyniająca się do kreowania pozytywnego wizerunku regionu.

Certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” nadaje marszałek województwa, a koordynacją działań z tym związanych zajmuje się Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Do regionalnej sieci mogą przystąpić producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni, którzy promują kulinarne tradycje regionu. Ich produkty, dzięki oznaczeniu logo sieci, stają się bardziej rozpoznawalne dla konsumentów i turystów, poszukujących miejsc z regionalną ofertą kulinarną. Obecnie do kujawsko-pomorskiej sieci należy już ponad trzydzieści małych i średnich firm sektora rolno-spożywczego (z ich listą można zapoznać się pod adresem: http://www.kujawsko-pomorskie.pl/pliki/wiadomosci/20140925_kulinaria/Lista.pdf).

Władze samorządowe województwa kujawsko-pomorskiego przygotowują się także do wdrożenia własnej marki regionalnej. Takie założenie znalazło się w dokumencie pn. „Strategia rozwoju województwa kujawsko-pomorskiego do roku 2020 – Plan modernizacji 2020+”, który w październiku 2013 r. został oficjalnie przyjęty przez radnych sejmiku. Dokument ten definiuje potencjał województwa i podstawowe kierunki jego rozwoju. Wśród strategicznych priorytetów rozwojowych znajdują się działania na rzecz budowania nowoczesnego sektora rolno-spożywczego, a celem regionu jest nie tylko wzmocnienie pozycji czołowego producenta żywności w Polsce, lecz także wykreowanie marki województwa w zakresie produkcji żywności.

Władze regionu chcą, by opracowano znak towarowy dla żywności pochodzącej z województwa kujawsko-pomorskiego – producenci artykułów żywnościowych wytwarzanych na terenie województwa będą mogli oznaczać swoje produkty specjalnym logotypem, który będzie informował o regionalnym pochodzeniu żywności. Planowane jest przeprowadzenie kampanii promocyjnej, by marka regionu stała się rozpoznawalna nie tylko przez mieszkańców województwa, lecz również w skali całego kraju.

Władze samorządowe dążyć będą także do powołania na terenie województwa biura certyfikacji wyrobów, którego zadaniem będzie ocena zgodności produktów z normami europejskimi. Ma to ułatwić sprzedaż produktów regionalnych na rynkach zagranicznych. W planach jest też utworzenie Regionalnego Centrum Eksportu Bezpiecznej i Markowej Żywności. Szansę rozwoju upatruje się ponadto w produkcji markowych regionalnych produktów żywnościowych, którym ze względu na ich unikatowość i najwyższą jakość nadawane będą certyfikaty.

Powstanie marki regionalnej, a więc rozpoznanie walorów wspólnych dla społeczności całego regionu i wykorzystanie ich do budowy regionalnej tożsamości, ma przyczynić się do zintegrowania wspólnoty mieszkańców województwa i wzmocnić ich poczucie przynależności do regionu. W tym celu rozwijane będą nie tylko produkty spożywcze, lecz także markowe produkty turystyczne, w tym tzw. „turystyka zdrowotna”.